Sverige blev krossade

Svensk förlust mot Spanien var något som många kanske hade räknat med när Sverige åkte ner til Madrid och arenan Santiago Bernabeu, där Real Madrid i vanliga fall spelar hemmamatcher. Svensk förlust blev det när Spanien visade upp sina skickligheter Resultatet 3-0 låter som utklassning och bollinnehavet var stort för Spanien men utgången i matchen var länge oviss.

Sverige inledde matchen mot Spanien med försvarsspel. Mycket försvarsspel.

En viktig spelare i sammanhanget var Sveriges målvakt Robin Olsen som stod för flera räddningar som var viktiga och avancerade. Robin Olsen höll Sverige kvar i matchen med hjälp från Sveriges kompakta försvarsspel som Spanien inte hade det helt enkelt att bryta sig igenom. Matchbilden var ungefär som den var när Sverige mötte Malta på hemmaplan på Friends Arena, men med den skillnaden att det nu var Sverige som försvarade sig mot ett anstormade Spanien som ägde bollen under stora delar av den första halvleken.

I matchminut 65 i den andra halvleken var det Sebastian Larsson som blev olycksfågel. Han skulle täcka ett spanskt inlägg ute på kanten och befann sig i straffområdet. Han flaxade lite för mycket med armarna och bollen råkade högst oavsiktligt ta på hans arm vilket ej är tillåtet. En billig men regelmässigt korrekt straff tilldelades Spanien och ingen mindre än Sergio Ramos gick fram till straffpunkten. Robin Olsen chansade och gick åt fel håll och Sergio Ramos fick det att framstå som enkelt att trycka in straffen. Sedan sprang han ut mot den ena hörnflaggan och skickade en slängkyss rakt in i en kamera mot tv-publiken i en målgest som kändes kaxig, rolig och lite inövad.

Spanien ägde nu matchen och Sverige behövde gå för en kvittering, vilket öppnade upp ytor bakåt som Spanien kunde kontra på. Men förutom några minuter kring matchminut 75 blev det egentligen inte särskilt mycket svensk press. Spanien fortsatte att äga bollen och diktera matchen, Sverige fick inte låna den särskilt länge. Bollinnehav är kanske bästa försvar.

I matchminut 84 blev det en ny straff för Spanien och nu var det Moratas tur att skjuta bollen från straffpunkten 11 meter från mållinjen. Det var en straff som liknade den första. Robin Olsen chansade och gick åt samma håll igen och han var lika chanslös även denna gång eftersom Morata hade fräckheten att skjuta i samma hörn som Sergio Ramos gjorde.

Spanien gjorde även 3 – 0 kort efter 2-0 och denna gång blev det ett vackert långskott som letade sig in. Spanien var det klart bättre laget och vann rättvist men ett oavgjort resultat var inte helt utom räckhåll för Sverige.