Fälttävlan – Ridsportens Formel-1

Inom ridsporten finns det ett antal olika grenar. En av dessa är fälttävlan som i sig innehåller tre olika moment – dressyr, terräng och hoppning.

Ridsporten har tre stycken grenar med på OS-programmet. Fälttävlan är en av dessa. Sverige har haft flera framskjutna placeringar på OS med Sara Algotsson-Osholts silver på OS i London 2012 som den största framgången hittills.

De tre momenten

Tävlingar på lägre nivåer genomför alla tre moment under samma dag. Vid de större tävlingarna med svårare klasser genomförs tävlingen över tre dagar. Det första momentet är dressyr. Här ska ryttaren visa upp en mjuk och lydig häst, vilket inte är det lättaste när man sitter på en topptränad fälttävlanshäst full med energi.

Moment nummer två är terrängprovet. Detta moment består av ett antal fasta hinder som ofta är spektakulära. Arrangörerna bygger hinder med olika utseenden. Den kan vara alltifrån picknickbord och båtar till ett hinder som liknar ett takräcke eller en smal spets. Många har säkert sett vattenhindren på OS. På de stora tävlingarna kan banan innehålla över 30 hinder och vara mer än en halv mil lång. Det gäller för ryttaren att ha lagt upp en noggrann plan för sin ritt. Många av hindren erbjuder alternativa vägval. Det snabbaste valet är alltid det svåraste. Terrängritten har en utsatt tid som ryttaren ska pricka så nära som möjligt och med så få fel på hindren som möjligt.

Avslutningsvis är det dags för banhoppning.

Boule SM – en folkfest

Varje år samlas tusentals bouleälskare på stora grusplaner för att göra upp om vilka som är bäst i Sverige. Boule, tänker du, det är väl bara för pensionärer? Men där har du fel. Boule spelas av människor i alla åldrar även om majoriteten är pensionärer.

[IMAGE=e1FSlsduz2eo.jpg]

Boule är en sport som har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen ett samlingsnamn för alla klotsporter. Den variant som spelas i Sverige heter petanque. Några andra boulesporter är La Boule Lyonnaise och Le Jeu Provencal.

[IMAGE=dcMFM7eZv6C0.jpg]

Om Boule

[IMAGE=boTyWqezizFN.jpg]

Att börja spela boule är lätt. Du kan lära dig att spela boule på ungefär tio minuter. Men för att bli en riktigt bra spelare som behärskar alla tekniska och taktiska finesser tar det flera år. Många börjar spela boule när de har blivit pensionärer. Lider du av artros på grund av en tidigare idrottskarriär kan boule vara en utmärkt sport att utöva för att fortsatt få utlopp för din tävlingsinstinkt. Sporten är inte särskilt fysiskt men en bra grundkondition är bra att ha för att orka med långa tävlingsdagar.

Boule spelas med metallklot. Hur många klot du har beror på vilken disciplin du spelar. Spelet inleds med att den lilla målkulan som kallas lillen kastas ut. Sedan ska du och din motståndare försöka komma så nära lillen som möjligt. Den med flest antal klot närmast lillen får poäng.

Boule-SM

Boule-SM är ett öppet SM. Det innebär att alla som är medlemmar i en förening ansluten till Svenska Bouleförbundet och har en tävlingslicens har rätt att delta. Under SM utses svenska mästare i 32 tävlingsklasser. En tävlingsklass består av en kombination av tävlingsform och spelklass.

Tävlingsformer är singel, dubbel, trippel, mixed dubbel och mixed trippel. Spelklasserna är öppen, dam, veteran 55, veteran 65, junior samt yngre junior. En tävlingsklass blir således till exempel Öppen singel och Dam dubbel. I den öppna klassen får alla delta och det är i den klassen som eliten återfinns. Här hittar du till exempel spelare som Jessica Johansson, som har både EM och VM medaljer samt otaliga SM-guld på sin meritlista, och Rikard Nilsson, även han med EM-medaljer och mängder av SM-guld.

Årets Boule-SM arrangeras i Jönköping den 12-18 juli. Centercourten kommer att vara placerad i Rådhusparken. Varje tävlingsklass inleds med ett poolspel, där ettan och tvåan ur varje pool går vidare. Beroende på hur många deltagare det är i tävlingsklassen blir det sedan 64-dels finaler, 32-dels finaler och så vidare. Semifinaler och finaler spelas på centercourten.

SM i precisionsskytte

SM i precisionsskytte har lyfts ut ur programmet på Boule-SM och avgörs istället på SM-veckan. SM-veckan är ett stort samlat svenskt mästerskap för mängder av olika idrotter. Den arrangeras av Riksidrottsförbundet och SVT. SM i precisionsskytte har funnits med på programmet sedan 2013.

Besvikelse när Sverige fick stryk i basket

Sverige skulle försöka ta revansch på midsommardagen efter en snöplig förlust som var en riktig utklassning på midsommarafton. På midsommarafton fick svenskorna storstryk mot Spanien med 62 mål mot 29 och det var nog ett och annat tungt huvud efter matchen. Sveriges stora stjärna Amanda Zahui, en av EM:s största stjärnor deltog inte i den matchen på grund av att hon hade flugit in från USA där hon är basketproffs. På grund av jetlag bedömdes det finnas en för stor risk. Men mot Storbritannien spelade hon på midsommardagen. Hon spelade dock sparsamt.

De flesta trodde nog att svenskorna skulle göra revansch med sin stora stjärna i laget och mot ett på parret betydligt sämre motstånd. Men så blev det inte. Det blev en jämnare match och efter halva matchen, efter två av fyra quarters, var matchens resultat i pausen nästan helt jämn, Sverige ledde med 31-30. Men mot slutet av matchen var det ändå Storbritannien som drog det kortaste strået och Sverige lyckades inte ens vinna den match som de på förhand nog får sägas borde vinna. Till slut slutade matchen med en vinst för Storbritannien med slutsiffrorna 64 – 56 till brittiskornas favör. Enligt SVT Sport vann Storbritannien mycket tack vare ett bättre skytte.