Allt om padel för dig som älskar sport

Padel är idag en av de snabbast växande sporterna i Sverige, och det av goda skäl. Det är nämligen en sport som är enkel att lära sig, svår att mästra, och riktigt kul. Med padel får du en social upplevelse som dessutom innebär intensiv träning och hårt arbete. Det här är vad du behöver veta om padel innan du sätter igång.

Historian bakom padel

Padel är en sport som blivit allt mer populär på senare tid, men det är absolut ingen ny sport. Liknande sporter kan dateras tillbaka så långt som år 1920, men padel själv uppfanns år 1962 i Mexiko. Det var Enrique Corcuera, en mexikansk sportentusiast, som byggde den första padelbanan. Med uppmuntran och stöd från Enriques vänner spred sig sporten över hela kontinenten, och tog sig därifrån till Spanien. Det Svenska Padelförbundet kom inte igång förrän år 2010, men fick snabbt medlemmar och är idag en stark organisation som har som mål att sprida sporten runt hela landet. Idag finns det nästan 1000 padelbanor i Sverige. Det är alltså en riktigt het sport!

Utrustning

Vad behöver man för att komma igång med padelspelandet? Padel är en sport som inte kräver särskilt mycket vad gäller utrustning. Det innebär att det är en billig sport att komma igång med. Allt som egentligen krävs är ett racket, en boll, och – förstås – en partner. Padelbanor finns utspridda lite överallt och går enkelt att boka via exempelvis Svenska Padelförbundet. För den som är intresserad av att köpa exempelvis padelracket finns https://padelnest.se/sv/, där man hittar allt som behövs för härligt spelande! Det finns tre olika varianter av racketer: diamant, dropp, och runt racket. Dessa har alla olika för- och nackdelar, men allra enklast för en nybörjare är just det runda alternativet. Det ger bäst kontroll. Bollen i padel kan liknas vid en tennisboll men är en aning mjukare, vilket ger bättre kontroll på en mindre bana.

Regler

Att lära sig spela padel är rätt enkelt, och det är just därför som så många svenskar börjat spela padel med vänner och familj. Reglerna är okomplicerade och få. Padel kan liknas vid tennis, men man får inte slå bollen över höfterna vid serven. Man får poäng i padel på precis samma sätt som i tennis!

Summering

Padel är en riktigt kul sport som tagit Sverige med storm de senaste månaderna. Genom att spela padel får man riktigt bra och svettig träning, samtidigt som man får möjlighet att spendera tid med sina nära och kära. Allt man behöver för att komma igång är ett racket, en boll och en partner!