USA besegrade Spanien

I en oväntat jämn och ganska spännande match lyckades USA ta sig vidare i VM i fotboll och slog därmed ut Spanien som tog sig till en åttondelsfinal precis som USA. USA var laget som drog det längsta strået och får nu möta Frankrike i kvartsfinalen, ett taggat Frankrike som ju har hemmaplan i och med att VM i fotboll för damer spelas just i Frankrike i år.

Matchen var som sagt oväntat jämn och USA ägde mycket boll men det avspeglade sig inte särskilt väl vad gäler antalet gjorda mål. Att föra en match är en sak men man behöver även kunna få till de där vassa målchanserna som inte alltid är helt enkla att få till mot defensiva lag.

Många trodde nog att USA skulle slå Spanien enkelt, men det blev svårare än de räknat med. USA tog ledningen snabbt efter en straff i början av matchen som Megan Rapinoe slog in redan efter fem minuter. Spaniens spelare Maria Leon fällde USA:s Tobin Heath i straffområdet. I det läget verkade det som att det skulle kunna bli ännu en enkel vinst för USA men Spanien spelade tufft och fysiskt och matchen blev jämnare än väntat. USA släppte in det första målet i turneringen när Spaniens Jennifer Hermoso lyckades få in bollen efter ett fint avslut efter det att USA:s Becky Sauerbrunn blivit av med bollen.

Efter den första halvleken stod det 1-1 i matchen. USA lyckades få till några vassa chanser i andra halvleken men Megan Rapinoe gjorde inte mål på chanserna. Även Spanien fick några möjligheter. Det blev en ny straff som gjorde att USA kunde ta ledningen på nytt, när Spaniens Virginia Torrecilla gick i närkamp med USA:s Rose Lavelle och även om det inte var mycket kontakt pekade domaren på straffpunkten. Efter en VAR-granskning gick Megan Rapinoe fram och gjorde mål på straffen.

På fredag möter USA hemmalaget Frankrike som är rankat som nummer fyra i världen och har några av världens vassaste anfallsspelare. Det blir en intressant match där världens kanske bästa lag USA möter hemmanationen.

Spanien har imponerat i turneringen och visat att de är att räkna med men räckte inte hela vägen mot USA. Spanien har på damsidan tagit stora steg framåt sedan det förra och förrförra världsmästerskapet även om de ännu är en bit ifrån det manliga spanska landslaget.