Vad är padel och hur spelar man det?

Om du är eller har befunnit dig i Sverige under de senaste två åren så kan du omöjligt ha missat den sport som den här artikeln kommer att handla om. Det är den “nya”, nåja i alla fall i Sverige, racketsporten som är på allas läppar och som växer i en ruskig fart. Hallar och banor byggs i mängder för att tillgodose alla spelare som annars får slåss om de lediga tiderna. Sporten det handlar om är givetvis padel.

[IMAGE=cnnMU1fht0TQ.jpg]

Vad är padel?

Är du helt ny för termen padel och inte har en aning om vad det är, så skulle man kunna säga att det är en blandning mellan tennis och squash. Man använder sig av särskilda padelrack som kan finnas i olika former och padelbollar, som ser likadana ut som tennisbollar men skiljer sig i tryck. Padel spelas i en typ av bur som består av glas på de bortre väggarna samt en liten del av kantväggen, resten är i ett klassiskt burmaterial.

Vilken utrustning krävs för att spela padel?

Det krävs faktiskt inte särskilt mycket utrustning för att spela padel. Det viktigaste är padelrack och padelbollar. Ett padelrack är dock relativt dyrt, men är man nybörjare kan man antingen köpa något av de billigaste i klassen eller hyra padelrack i de olika hallarna som finns. Känner du att padel är något du kan tänka dig att fortsätta med, då kan du investera i ett ordentligt rack senare. Ett par padelskor kan även vara bra att använda då det faktiskt är skillnad på att använda andra typer av skor. Även om det inte räknas som någon utrustning, så krävs det även tre medspelare då padel alltid spelas två mot två. Det gör även padel till en social sport. Är du en person som hellre vill träna på egen hand, så kan du dock istället välja att investera i en crosstrainer som du istället kan använda när du tränar där hemma.

Regler i padel

Reglerna i padel påminner till viss del om de regler man har i tennis. Men det finns dock ett par skillnader, och den främsta är att man får använda sig av glasväggarna som finns för att valla sina slag. Det ger spelet en extra dimension; man kan verkligen få användning av väggarna i sitt spel, i synnerhet om man är tillbaka pressad i en boll. Dock är reglerna så att om man vill använda väggen på motståndarnas sida då måste bollen först studsa i marken.

Känner du att padel skulle kunna vara något för dig? I så fall är det bara att leta upp närmaste padelbana och ge det ett försök. Läs på om reglerna lite mer ingående i förväg och sen är det bara att köra. Men tänk på att det kan vara beroendeframkallande.