No more Australien

Det blev en mycket dramatisk match i VM i fotboll för damer i Frankrike när Norge mötte Australien i en gastkramande åttondelsfinal. Det började med dramatik redan från början. Efter en halv minut av matchen, alltså precis i början, fick Australien ett vasst läge. Australiens Sam Kerr sköt dock bollen en bit utanför målet. Men efter den oväntade inledningen tog Norge över och de gjorde också det första målet efter en halvtimme av matchen. Efter det böljade spelet fram och tillbaka och Australien hade en del vassa lägen, ch ett mål som blev bortdömt för Offside. Inget snack om saken, det var verkligen Offside, och med en ganska god marginal också. Australien hade dessförinnan fått en straff för en misstänkt situation med hands i straffområdet. Men Norges spelare höll tillbaka armen och menade att hon styrde undan bollen med bröstet. En granskning med VAR – Video Assistant Referee – gav Norge rätt och Australiens straffspark blev inställd.

Australien skulle få väna ännu längre på en kvittering men till slut lyckades de efter mycket press göra mål. Det blev mål på en hörna. Hörnan var kort, låg och flack och målet liknade på flera vis USA:s 1-0 mål mot Sverige, men USA:s mål var mer resultatet av dåligt försvarsspel. Australiens kvittering var ett resultat av en snygg styrning. Efter det blev det mycket spännande mot slutet av matchen med bland annat ett norskt skott som tog i insidan av stolpen och sedan rullade i princip utmed mållinjen. Men något mål blev det ej utan bollen gick ut.

Matchen gick till förlängning där dramatiken verkligen var total. Norge hade ett skott i ribban och Australien fick ett rött kort när det blev frilägesutvisning när en australiensisk spelare drog ner en norska som var på väg att bli helt fri med målvakten. Australien hade även ett eget friläge som även det var en jättechans att avgöra matchen.

Men det blev inga mål i förlängningen trots goda chanser för båda lagen. Norge hade bland annat en ganska farlig frispark men Australiens målvakt räddade den.

Under straffläggningen gick det inget vidare för Australien. De brände de två första straffarna, varav en gick långt över mål. Norge gjorde mål på sina första tre straffar. I det läget behövde Australien göra mål på sina kvarvarande straffar samtidigt som deras målvakt behövde rädda Norges resterande två skott, men det svåra läget lyckades Australien ej ta sig ur. Norge vann straffsparksläggningen med 4-1 och är vidare till kvartsfinal.