Senaste nytt om Zlatan Ibrahimovic

Det kan inte vara många som har missat den senaste stora nyheten inom fotbollssverige, nämligen att den största fotbollsspelaren vi haft genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, nu lämnar sin amerikanska klubb Los Angeles Galaxy. Frågan är vilken klubb han nu kommer att spela i.

[IMAGE=cGHyYUeYNR2L.jpg]

Det har varit väldigt mycket nyheter om Zlatan Ibrahimovic på senaste tiden, nu senast att han väljer att lämna USA, och innan dess har det varit mycket skriverier om hans staty utanför Swedbank Stadion i Malmö och hans inblandning i Hammarby. För er som har missat det kommer här en summering.

[IMAGE=dmifuud9PcGv.jpg]

Zlatans staty invigs

[IMAGE=ccdf6tdkhvyJ.jpg]

I september i år invigdes Zlatan Ibrahimovics staty på området utanför Malmö FF:s hemmaarena under pompa och ståt. Zlatan hade själv tagit sig hem till Malmö för att vara med och ta emot folkets hyllningar av stadens stora son. Mängder av människor hade samlats för att bli de första att se statyn med egna ögon och Zlatan höll ett tal som gav stora applåder. So far so good.

Inblandningen i Hammarby

I slutet av november meddelades det att Zlatan ska ha köpt in sig som delägare i den konkurrerande klubben Hammarby i Stockholm. En del har förståelse för att det har med affärer att göra och kan se det som en separat sak, men då Zlatan säger att Hammarby med hjälp av honom “ska bli störst i Skandinavien” kom det som en chock för alla Malmös supportrar som ansåg att det var ett stort svek mot Malmö FF. Sedan dess anser flera supportrar att man bör ta bort Zlatans staty från stadionområdet då det är märkligt att ha en delägare i en konkurrerande klubb ståendes som staty utanför lagets hemmaarena.

Många hade inte brytt sig om Zlatan gått in som delägare i en Stockholmsklubb i en annan idrott, utan problemet ligger i att det handlar om en direkt konkurrerande fotbollsklubb. I Sverige är fotboll en av de sporter där det är som känsligast att byta klubb inom landet. Som proffs i allmänhet får man vara beredd på att påverkas av dessa oskrivna regler. Däremot är det fritt fram att utöva vilka fritidsidrotter som helst, så man behöver inte oroa sig för vad supportrar ska tycka om man spelar tennis eller minigolf med vännerna. Oavsett om man är proffs eller ej ska man kunna njuta av att åka till Mall of Scandinavia och spela underhållande minigolf i Stockholm utan dömande blickar.

Statyn vandaliseras

Det tog inte ens 24 timmar från det att nyheten om inblandningen i Hammarby kom ut innan Zlatans staty vandaliserades. Bevakning av statyn sattes in, men då den upphörde igen 10 dagar senare vandaliserades statyn på nytt. Statyns vara eller inte vara kommer nu att avgöras av kommunstyrelsen efter det att ett initiativ startats på kommunens plattform för medborgarförslag.